23 Ekim 2014 Perşembe

Nikola Tesla Kimdir Hayatının Özeti

Nikola Tesla hakkındaki ilk yazıma başlıyorum. Hayırlı uğurlu olsun :)

Nikola Tesla; 1856'da doğmuş, Sırp asıllı, hayatımıza çok kullanışlı icatlar katmış, fakat yaşadığı dönemdeki yapılan oyunlar ve şanssızlıklar nedeniyle çok tanınmayan başarılı bir elektrofizikçi, mucit, bilim adamıdır. Günümüzde kullandığımız birçok elektrikli alette parmağı vardır.

Abisini kaybettikten sonra(5 yaşında iken) Nikola Tesla; bir süre toparlayamamış, şizofreni belirtileri göstermeye başlamıştır.

1875 yılında üniversiteye başladı ve burada elektrik elektronikle ilgili bilgileri arttı. Kimilerine göre 3 sınıfta okulu bıraktığı iddia edilirken, kimine göre okulu bitirmiştir. Daha sonra ailesiyle ilişkisini keserek Edison'un indüksiyon motoru şirketinde çalıştı. Burada doğru akım ve motorlar hakkında bilgi edindi. 

1884 yılında eski patronu tarafından ABD'ye çağrıldı. Burada Edison Makine İşleri'nde çalışmaya başladı. Burada 110 volt doğru akım ile Pearl Caddesi'nin aydınlanması sağlanıyordu. Fakat doğru akım(DC) 1 milden uzak mesafede yetersiz kalıyordu. Bunun üzerine Tesla bu sorunu çözmek için fikirler aramaya başladı. Daha sonra bulduğu fikirleri Edison'a götürdü fakat fikirleri Edison tarafından pek ilgi görmedi ve Edison Tesla'ya gereksiz teoriler üzerinde vakit kaybetmemesini söyledi. Bunun üzerine Edison ile Tesla arasında "Akımlar Savaşı" denen Doğru Akım(DC)-Alternatif Akım(AC) savaşı çıktı.



İddiaya göre Edison generatörleri ve motorları güçlendirmesi karşılığında Tesla'ya 50.000 $ vereceğini söyler. Tesla parayı almaya gidince "Tesla, Amerikan şakalarından anlamıyorsun." yanıtıyla karşılaşır ve bunun üzerine işi bırakır.

Westinghouse ile ortaklık kurarak kendine sponsor bulur ve çalışmaları büyük rağbet görür. Edison'un şirketi ise yavaş yavaş batmaya başlar. Ayakta durmak için Westinghouse şirketinden lisans alır.

Tesla, yaklaşık 700 adet patent almıştır. Elektron mikroskobunu, röntgen cihazını, radyoyu, MR cihazını bulmuştur. Ayrıca şuan kullandığımız çoğu elektrikli cihazın temelini atmıştır.
Elektriği kablosuz olarak havadan ve topraktan kilometrelerce uzağa iletmiştir.   




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder